Salmiakki-lakritsivaahtokarkit

Salmiakki-lakritsivaahtokarkit


Tässä toinen yritykseni vaahtokarkeista. Ensimmäisellä kerralla, kun koitin tehdä vaahtokarkkeja, minulla ei ollut elektronista paistomittaria ja lisäsin sokeriseoksen valkuaisiin aivan liian nopeasti, jolloin lopputuloksena oli salmiakki "hyytelöä", jonka päällä oli vaahtokarkkia muistuttava kerros.

Tällä kertaa hankin paistomittarin, jotta saisin oikean koostumuksen. Sekoitin  Kinuskissan banaanivaahtokarkki reseptiä ja Sébastien Jérômen salmiakkivaahtokarkit reseptiä vaahtokarkkeja tehdessä. Lopputulos oli erittäin herkullisen makuinen!

Ainekset:
10 liivatelehteä
2 dl vettä
4 dl tomusokeria
1 ½ dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
3 huoneenlämpöistä valkuaista
130g Apteekin Salmiakki Mixeriä 

Kuorrute:
Tomusokeria
Luomu lakritsijauhetta
(Suosittelen käyttämään myös salmiakkivaahtokarkki reseptissä ehdotettua maizenaa seoksessa)


Valmistus:

Vuoraa vuoka leivinpaperilla, itse käytin vuokaa 27cmx37cm. Laita vuokaan reilusti tomusokeria.

Itse kuvittelin laittaneeni reilusti tomusokeria ja leikkaus vaiheessa meinasi tulla ongelmia, kun olin laittanut niin vähän tomusokeria pohjalle. Käytännössä karkkimassa ei meinannut irrota leivinpaperista. Tämän kokeilun perusteella sanoisin, että mielummin liikaa kuin liian vähän tomusokeria.

Liivatelehdet kannattaa laittaa likoamaan hyvissä ajoin kylmään veteen. Erottele kolme valkuaista valmiiksi kulhoon, mutta älä vielä vatkaa niitä. 

Laita kattilaan vesi (2dl), tomusokeri (4dl), sokeri (1 ½ dl) ja siirappi (1dl). Kuumenna välillä sekoitellen vesi-sokeriseos kiehuvaksi. Laita liesi keskilämmölle ja laita paistomittari kattilaan. Kinuskissa neuvoi, että seosta ei sekotettaisi tässä vaiheessa, mutta hitaan lieden takia, sekoitin välillä, jotta seos ei palaisi pohjaan. Seos on valmista, kun se on 127 asteista.



Kinuskissa neuvoo aloittamaan valkuaisten vatkaamisen kovaksi vaahdoksi kymmenen astetta aikaisemmin, mutta vaahtokarkkeja valmistaessa huomasin, että meidän ikivanhalla liedellä kestää pitkään, että sokeriseos saavuttaa oikean lämpötilan, joten aloitin valkuaisten vatkaamisen sähkövatkaimella vasta, kun oli n.5 astetta haluttuun lämpötilaan. Ideaali tilanne on, jos sokeriseos ja vaahto valmistuvat suunnilleen yhtäaikaisesti.

Kun sokeriseos on valmista, lisää siihen liivatteet. Kaada seos hyvin ohuena nauhana pienissä erissä, hitaasti vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Jatkoin vaahdotusta niin, että sokeriseos oli sekoittunut hyvin joukkoon. Tämän jälkeen sekoitin vielä salmiakki mixerin pienissä erissä ja kokoajan vatkaten. Jatkoin vaahdotusta vielä Kinuskissan ohjeistuksen mukaan kymmenisen minuuttia keskinopeudella.



Tämän jälkeen vaahtokarkkimassa kaadetaan vuokaan. Annoin massan jähmettyä n.8h huoneenlämmössä.




Ohjeen mukaisesti, kun massa oli jähmettynyt, leikkasin vaahtikset haluttuun muotoon öljytyllä veitsellä. Leikkaaminen kannattaa toteuttaa niin, että kaataa massan vuuasta tomusokerilla päällystetyn leivinpaperin päälle.

Kuorrutin vaahtikset tomusokeri-lakritsijauhe-sekoituksella ja vaahtokarkeista tuli ihan mielettämän hyvän makuisia. Tässä ongelmaksi muodostui kestävyyys, ilmeisesti lakritsijauhe edesauttoi sitä, että pikkuhiljaa kuorrute alkoi "sulamaan" vaahtokarkkeihin. Tämän takia uskon, että salmiakkivaahtokarkki ohjeessa mainittu Maizena kannattaa sekoittaa kuorrutteeseen, jotta vaahtokarkit eivät kerää niin paljoa kosteutta pintaan.

Laitan päivityksen ohjeeseen, heti kun teen näitä vaahtiksia uudestaan. 😊


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti